Els monuments del Bages

Les restes més antigues del Bages es troben al Moianès i són del Paleolític mitjà. Del neolític, s'han trobat algunes sepultures de fossa. De la cultura megalítica, hi ha dòlmens i menhirs als termes de Moià, Sallent, Sant Mateu de Bages i Castellfollit del Boix. També es troben poblats ibèrics, dels quals s'ha excavat fins ara el de l'edat del ferro al Cogulló de Sallent. D'època romana, es conserven els sepulcres de Boades i la Torre del Breny a1 Castellgalí.

A la comarca predomina el romànic, amb unes 125 esglésies, la majoria del segle XII, encara que els millors exemplars conservats són del segle XI. Cal citar les esglèsies canòniques de Santa Maria de Manresa, Sant Vicenç de Cardona i Santa Maria de l'Estany. També són importants: Santa Cecília de Montserrat, Sant Benet de Bages, Sant Cugat del Racó, Sant Pere de Castellfollit del Boix, Sant Andreu de Castellnou de Bages, Santa Maria de Viladordis, Sant Martí de Mura, Santa Creu de Palou, Santa Maria de Cornet, Sant Esteve del Castell de Sallent, Sant Pere de Serraïma i Santa Maria de Coaner.
Hi ha també algunes esglesioles, situades principalment prop del Llobregat, que són anteriors al segle X:
Sant Vicenç d'Aladernet, Santa Maria deMatadars, Sant Jaume d'Olzinelles, Sant Miquel de Grevalosa i Sant Pere delBrunet.
Malgrat l'empenta constructora del segle XIV, sobretot a Manresa, avui només queden la basílica de la Seu, d'un magnífic gòtic primitiu, el Pont Nou sobre el Cardener, la Casa Gran de Sallent i els ponts de Navarcles i Vilomara.1